czwartek, 23 lutego 2017

Makaron ze szpinakiem

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na makaron ze szpinakiem. Bardzo prosty i szybki sposób na smaczny obiad. Zapraszam!

Składniki na makaron ze szpinakiem

♦ 450g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
♦ 1 mała cebula
♦ 3 ząbki czosnku
♦ 1/4 wywaru warzywnego
♦ 1 łyżka mąki pszennej
♦ 3/4 szklanki mleka
♦ oliwa
♦ 250g makaronu (ja użyłam do spaghetti)
♦ 1/4 szklanki tartego parmezanu
♦ 1/4 szklanki tartego sera ementalera
♦ sól, pieprz
♦ 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania makaronu ze szpinakiem
  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. W osobnej misce wymieszaj ze sobą wywar z mąką, a następnie wlej na patelnie. Dodaj mleko i mieszaj energicznie, aż sos się zagęści i się zagotuje. Zmniejsz ogień, dodaj szpinak i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku,
  4. Do sosu dodaj ugotowany, odcedzony makaron i dobrze wymieszaj. Smacznego!



Koniecznie dajcie znać jak podoba Wam się ten przepis oraz czy go wypróbujecie.
Także przypominam, że możecie wysyłać mi na maila przepisy, które chcielibyście, abym przetestowała - adres e-mail: ola111201@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz